Sándor Mária ápolónő kapta meg először a Népszabadság által alapított díjat, amely azért jött létre, hogy elismerésben részesíthesse az adott év társadalmi, gazdasági és kulturális életének egy meghatározó személyiségét.

A Respekt olyan teljesítményekre igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek nem sorolhatóak kategóriákba, amelyek eredménye nem feltétlenül mérhető közvetlenül, amelyek mögött sokszor csak a küzdelem látszik, mégis sokak életét befolyásolják, és példával szolgálhatnak mások számára is.

A Respekt-díjat – Sütő Erika porcelántervező művész kisplasztikáját – minden év végén, decemberben a Népszabadság mindenkori főszerkesztője adja át. A díjat a lap által felkért kuratórium tagjai ítélik oda – ők az idén tizennyolc jelölt közül választották ki a három végső esélyest.

A kuratóriumot – Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője mellett – Tóth Krisztina költő, Vitray Tamás televíziós személyiség, Kállai Gábor nemzetközi sakknagymester, valamint Máté Gábor Kossuth- és Jászai-díjas színész-rendező alkotja.

A tagok a tizennyolc jelölt közül három végső esélyest választottak. Csámpai Rozi roma festő, költő évek óta pótanyjukként gyűjti maga köré a csellengő és éhező roma gyerekeket. Horgas Péter, a Nemzeti Minimum kampány létrehozója azzal szembesítette az országot, hogy Magyarországon legalább 40 ezer gyerek éhezik, több mint százezer fiatal nem jut minőségi ételhez. Sándor Mária, a kollégái jogaiért küzdő ápolónő saját megélhetését és karrierjét kockáztatva indított mozgalmat az egészségügy áldatlan állapotainak megszüntetéséért.

A kuratórium döntése alapján a Respekt-díjat 2015-ben Sándor Mária kapta állhatatos és saját biztonságát veszélyeztető munkájáért, amellyel nem csupán az egészségügyi dolgozók méltatlan körülményei ellen, hanem a betegek emberhez méltó kórházi ellátásáért is küzd. Sándor Mária – helyenként drámai hangú – köszönőbeszédében azoknak a kollégáinak ajánlotta díját, akik vállalták, hogy csatlakoznak hozzá küzdelmében. Az elismerést a Népszabadság kiadója, a Mediaworks székházában rendezett ünnepségen adták át, amelyen a jelöltek családtagjai, barátai és kollégái is jelen voltak.

Sándor Mária ápolónő kapta meg először a Népszabadság által alapított díjat.

Vissza a hírekhez